Vaccinationer

Valpen vaccineras vid 8 veckors ålder med parvo live. Vid 12 veckor skall valpen vaccineras igen, då mot valpsjuka, parvo & kennelhosta. Nästa vaccination skall göras då hunden är 12 månader mot valpsjuka, parvo & kennelhosta. Sedan görs detta årligen eller numera vart annat år, rådfråga med din veterinär. Jag vill tillägga att det är praktiskt och bra att redan när man får hem sin valp alltid skriva in den hos Din veterinär. Dels är det smidigt att alla valpens uppgifter redan finns där om olyckan skulle vara framme och man får hemskickat en påminnelse när det är dags för nästa vaccinering!

 

Avmaskning

Valpen avmaskas vid 2 veckor och 6 veckor med Banminth efter rekomenderad dos. Därefter avmaskar man valpen vid 10 veckor med Axilur och följer Axilur's rekomendrationer. Sedan avmaskar man när man misstänker att hunden har mask eller i samband med parning/valpning. Rådfråga gärna med veterinär om du är osäker. Lär med på www.avmaska.se för mer information om olika avmaskningsmedel.

 

Röntgen

På Rottweilern röntgar man höfter och armbågar vid 12 månaders ålder. Dessa röntgningar ingår i ett bekämpningsprogram, som är utarbetat av SKK -Svenska Kennelklubben och Svenska Rottweiler klubben. För framtida avelsarbetet är det viktigt att samtliga kullsyskon röntgas. För valpköparen är det viktigt att veta att hunden kan göra det man tänkt sig. Kom ihåg att din hund inte nödvändigtvis är sjuk för att den får en anmärkning. En röntgenplåt kan inte tala om hur din hund mår, utan endast hur en led ser ut.

 

Motion

Låt valpen gå promenader i sin egen takt. Konditionslöpning typ cykling eller löpning får vänta tills hunden är ca 1,5 år. Efter röntgen vid 1 år kan man börja, men man räknar inte med att hunden är fullt utvecklad i skelett och muskulatur förrän vid c.a 2 år. En 8 veckors valp skall i lugn och ro gå ut och utföra sina behov och utforska den stora vida världen. En valp och unghund kan se färdigväxt ut men är långt ifrån det. Motion är INTE att springa efter pinnar och bollar eller jaga andra hundar. Om hunden tycker om bollar, göm den istället och låt hunden leta efter den, eller använd den i träningssyfte istället för godis. Sakletning är annars ett bra sätt att aktivera sin hund mentalt och fysiskt. Lek med andra hundar är inte hundens liv, välj ut ett par hundar som är hundens "kompisar" och som hunden kan träffa och lära sig umgås med på ett trevligt sätt. Detta skall dock ske under kontrollerade former, skador kan ske om hundarna t ex krockar i hög fart eller okontrollerat rusar ut bland cykelbanor och bilvägar. Bryt också leken innan hundarna blir trötta för att minimera skade risken.

Kom ihåg att det är du och din hund som skall skapa en kontakt och kommunikation, det är det viktigaste!

Så ha kul med din valp och gör något litet ihop varje promenad, tillsammans.

 

Kloklippning

Klipp klorna en gång i veckan så håller de sig korta och fina. Passa samtidigt på att kolla igenom hunden, öron, ögon, tänder, tassar, pälsen osv. Det är viktigt att valpen vänjer sig vid hantering redan som ung då slipper man eventuella konflikter när hunden är äldre. Det ligger också som grund till en bra relation mellan dig och hunden. Ett tips är att ha en bestämd dag i veckan för dig och hunden då du utför detta moment. Hos veterinären syns det vilka hundar som är vana vid hantering på rätt sätt. Tänk på att vara lugn men bestämd när du hanterar din hund, det skapar en trygg hund. Varken ömkan eller beröm när du klipper klorna, var tyst och ta god tid på dig i början. Vissa hundar får man klippa ståendes eller sittandes, men enklast är om hunden är så trygg att den kan ligga ner, detta får man jobba fram med en god relation där hunden litar på dig.

 

Valptänder

Vid ca 4 månaders ålder börjar valpen byta tänder. Kontrollera ofta att tänderna släpper när de nya kommer, annars kan hundens färdiga bett bli felaktigt. Låt valpen gnaga på urgröpta märgben, ha lite dragkamp lätt med en frotté handduk eller liknande. För att undvika att valpen försvarar märgbenet så kan du ta en klick med något gott som t ex leverpastej på fingret och visa valpen när du kletar in märgbenet med det. Valpen lär sig på så sätt att något gott kommer när man tar i benet. När valpen blir äldre försvinner leverpastejen och kvar finns en god minnesbild, precis som vid t ex linförighet. Många är oftast osäkra i sitt ledarskap och när inte hjärnan räcker till så tar musklerna vid. Ofta får man höra att valpen skall lära sig veta hut, och att man vill dänga benet i huvudet på valpen om den morrar, den skall ju veta sin plats. När vi tränar in t ex linförighet har dom flesta lärt sig att det skall vara positiv inlärning, lär vi valpen att det från början är positivt när vi tar benet så slipper vi utfall och markeringar när någon närmar sig. Vad vi lärt oss av vargen så har även den ranglåga rätt att försvara sin mat när den väl fått den, så därför är det inget bra läge att hävda sitt ledarskap med fysisk våld. Givetvis skall man alltid tänka på att inte lämna små barn ensamma med sin hund, det kan lätt uppstå konflikt från båda håll. När det gäller matskålarna kan du som med märgbenet prova att lägga i lite leverpastej när du tar skålen och på så sätt förväntar sig hunden att det kommer något gott ifrån detta istället för att den blir av med sin mat. Rottweiler är en ras som har väldigt mkt social kamplust och försvar i sig från början, och jag anser att man använder list före styrka. Givetvis skall man sätta klara gränser, men det finns andra tillfällen man gör detta och inte vid maten.

 

Rumsrenhet

Det finns tre gyllene regler, SOVIT, ÄTIT & LEKT = UT!

Helst skall man ta ut valpen ofta så lär den sig att göra rätt, om olyckan ändå är framme så bli absolut inte arg på valpen utan ta ut den istället på en gång. Beröm den inte så fort den sätter sig ute utan vänta tills den är klar med sina behov. Detta skall man inte göra gång efter gång utan mest i början så får valpen en positiv inblick i vad som är rätt och fel. Lägg ner mkt energi på att ta ut valpen ofta i början så blir valpen snart rumsren.

 

Träning & kurser

Det finns valpkurser för nyblivna hundägare. Där tränar ni kontakt och får även träffa andra hundar som är mkt bra miljöträning. Kontakta din närmsta brukshundklubb och hör med dom när ni har kurser. Har du möjlighet, så åk runt på olika klubbar och träffa instruktörerna! Titta på någon kurs och välj den klubb som du känner passar dig och din hund bäst. När du hittat din klubb, försök att komma med på första kurs som du kan!

Valp och grundlydnadskurserna blir snabbt fulla. Det gäller att vara snabb och visa sitt intresse! Den utbildning du får på kurserna och alla tekniker och redskap att träna din hund är sådan hjälp i resten av erat liv tillsammans. Att man dessutom ofta skapar ett nätverk av kontakter med tränings intresse eller nya vänner är en bonus!

Att dunka hunden i backen, rycka i kopplet som inlärning är inte rätt metod, använd dig istället av att leka fram rätt beteende, gör det kul med din hund och för din hund, kom ihåg POSITIV inlärning ger bäst resultat. Motivera valpen till inlärning och när den lärt sig kommandot kan du öka dina krav. Börja lätt att träna valpen hemma när du hämtat hem den med korta stunder. Du kan börja med kommandon som sitt, ligg, stanna kvar, kom hit osv. Ha kul med din hund! Se till att DU är det mest intressanta och roliga här i världen! Då kommer du snart att märka vilken respons du får ifrån din hund! Den kommer snabbt att söka din kontakt och vänta på att få någon "uppgift" ifrån dig!

Jag kan inte nog poängtera vikten av att ha en bra kontakt med sin hund! Ögonkontakt och befästa kommando ord eller tecken blir ju erat sätt att kommunicera med hunden, på samma sätt som man lär barn att tala. 


Boktips!

Här är några jättebra böcker som jag varmt kan rekommendera! De flesta av böckerna ger väldigt bra tips och råd på hur du får en bättre kontakt och kommunikation med din hund. Ett tips är att kolla på reor och även i tidningen Hundsport efter rabatterade priser! Läs, lär, träna och ha kul med din hund!

Åsa Tova Berg - En Rottweilers försvarstal. Förlag: Eget Bevåg

En bok som synliggör den rätta bilden av en rottweiler. Inte den massmediala bilden av denna ras. Boken innehåller bland annat mycket historik, dagens rottweiler, rasen som tjänste och assistent hund!

En bok för både den nyblivna rottweiler ägaren och alla andra!

Åsa Tova Berg - Ut och lek med din hund Förlag: Eget Bevåg

En helt suverän bok som ger mängder med tips på hur du gör den dagliga promenaden mer givande för både din hund och dig! Den här boken ger tips på mental stimulans för din hund med mycket små medel!

Barry Eaton - Dominans och ledarskap. Fakta eller fantasi? Förlag: Canis. ISBN:82-92189-16-5

En liten bok på 28 sidor som får en att tänka till ordentligt! Mycket bok i litet format!

Måste vi människor vara dominanta alfaledare? Hur fungerar det i vargflocken? Är samspel och samarbete bättre än hårda metoder? Detta och så mycket mer beskrivs i denna bok!

Turid Rugaas- I samspråk med hunden. Lugnande signaler. Förlag: Hundens förlag. ISBN:91-973079-2-0

Lär dig läsa din och andra hundars signaler! Vilka signaler ger du till din hund?

Den här boken är en guldgruva och lär en otroligt mycket. Jag rekommenderar den varmt till alla hundägare. Att läsa och läsa om! Du kommer lära dig hur hundar löser konflikt situationer och vikten av att samspela med din hund. Väldigt konkret och lättläst bok!

Eva Bodfäldt - Kontaktkontraktet Förlag: Mio Produktions ISBN:91-973578-2-0

Har du inte denna bok redan, så köp den! Eva beskriver på ett lätt läst och lätt förståeligt sätt vikten av att skapa en god kontakt med sin hund. Med metoder som genererar ett positivt samarbete mellan dig och din hund!

Oavsett om du har sikte på att tävla med din hund eller “bara” ha en god grundlydnad, så ger dig denna bok de tips och riktlinjer som behövs.

Nina och Kent Svartberg - Med sikte på 10:an. Belönings träning för lydnadsklass 1- Elit. Förlag: Svarbergs hundkunskap. ISBN: 91-631-8724-8 ISBN: 987-91-631-8724-7

För dig som vill tävla med din hund. Går igenom alla momenten i lydnaden på ett lättförståeligt sätt. Den här boken kan du gott ha som uppslags bok när du tränar! Den tar upp allt från hur viktigt det är att lära in ett moment exakt till mental träning inför tävling!

Birgitta Molin- Hälsoråd för hund Boken finns på alla apotek!

Mycket innehålls rik bok som alla hundägare borde ha hemma! Här beskrivs de vanligaste åkommorna och hur du som hundägare kan göra för att värna om din hunds hälsa. Boken är utarbetad av veterinärer och farmaceuter.

Memea Mohlin - Lydnadsboken Förlag:Bilda Förlag

Här är ytterligare en bok för dig som tränar för att tävla din hund.

En lättläst bok med härliga illustrationer för dig som inte har en “självgående” schäfer eller Malle. En bra bokför oss rottis ägare! Hon går igenom alla moment tydligt och lätt förståeligt och har ett kapitel om mental träning för oss förare! Mycket bra med olika tränings sätt för olika hundar.