Är rottweilern en hund för dig?

De allra flesta säger att rottweilern definitivt inte är en bra första hund att äga. Det stämmer, till en viss del enligt mig. Har du aldrig haft hund förut, bör du verkligen engagera dig och ta reda på vad det innebär att äga en rottweiler, en brukshund. Läs böcker och prata med kunnigt folk, ta gärna kontakt med uppfödare och ägare av rasen och prata med dem.

Låna hem en hund ett par dagar för att än mer få en uppfattning om rasen!  Rottweilern är en aktiv, intelligent och arbetsvillig hundras som kräver en konsekvent hand, med mycket aktiviteter, både fysiskt som mentalt. Utan aktiviteter och ordentlig motion, så mår ingen hund bra. En rottweiler som väger kring 50 kg och hittar på egna hyss för att fördriva tiden, är inte den lättaste att ha att göra med, men viktigast, den mår inte bra då!

Men en rottweiler som får ordentlig med träning och har ett betydelsefullt liv med innehåll och både fysisk och psykisk stimulans, är nog den mysigaste och gladaste hund som finns. De kan vara otroligt envisa, ha ett stort ego med mycket egen vilja och vara väldigt självständiga. Som vuxen kan de ha en tendens att vakta sitt hem och sin familj. Du måste vara en tydlig, bestämd och konsekvent ledare till din hund, bestämd men rättvis. Det finns de som anser att man måste vara stenhård med en rottweiler. Jag håller inte riktigt med där.

Det som är A och O, är att du jobbar på eran kontakt, kommunikation och är konsekvent i detta! Har du bestämt att det ska vara på ett vis, så ska det vara så. Hunden ska veta att det är du som är ledare och bestämmer. Men man får inte dominera hunden, så den tappar lusten till egna initiativ och i värsta fall blir rädd för dig. En konsekvent, rättvis ledare, låter även den som ligger under i rang ta egna initiativ och är trygg med dig som ledare. Börjar hunden vara rädd för dig, har du helt klart brustit i kontakten med hunden! Det är viktigt att bygga upp ett ömsesidigt förtroende, hunden ska aldrig behöva vara rädd att komma till sin ledare. I ledarens närhet ska det vara tryggt och kul att vara. Och som ledare ska man vara rolig, det ska vara roligt att komma till ledaren och göra som ledaren vill. Hunden ska göra det av glädje – aldrig av rädsla för att göra fel.

Under valp tiden ska man lägga grunden för kontakt och kommunikation med sin valp. Det ger naturligt ett förtroende hos hunden, och bestämt, men snällt visa att det är ledaren som bestämmer vad man får och inte får göra. Du ska vara beredd på att träna massor med kontakt övningar, som bygger er kommunikation och som sen leder till ömsesidig respekt. Det redan från dag 1! Jag har mängder med övningar som ni kan träna, inomhus och utomhus! När man som ekipage sedan ska börja träna och kanske tävla, så har man då en mycket bra grund att stå på. Men det viktigaste är att man får ett fint samspel med sin hund och en underbar livskamrat!

Det är viktigt att ha roligt med hunden också! Ta det också lugnt med kamp lekar med hunden, så det inte blir för intensivt. Alla rottweiler är egna individer och fungerar olika mentalt. Vissa kan det vara bra att försöka kampa med ibland för att ”få igång”, samtidigt som vissa hundar kan bli alltför intensiva och kanske inte alls ska hålla på med kamp lekar. Det är en risk att kamp leken utvecklas till en maktkamp mellan dig och din hund och det blir aldrig bra för någon.

Har du nu bestämt dig för att rottweilern är en ras för dig, så ber jag dig ställa dig själv tre frågor. Är ni fler i familjen, så gå igenom frågorna tillsammans!

1, Har jag ork? 2, Har jag tid? 3, Har jag råd?

Om vi börjar med "har jag ork"?

Det tar lika mycket på krafterna att uppfostra, träna och stimulera en Rottweiler valp, ung hund och vuxen hund. Som det gör att ha ett nyfött barn, en treåring respektive tonåring! För de som inte haft en brukshund tidigare kommer det att behövas en och annan kurs på den lokala Brukshundklubben för att skaffa sig rätt kunskap och vägledning beträffande träning etc. Vilket oftast är en positiv upplevelse för såväl valp/hund som ägare. Alla brukshundar är framavlade för att tänka och jobba, glöm ALDRIG det! Det ansvar som åligger en hundägare tar på orken den med! Du måste vara insatt i de lagar och förordningar som vi hundägare har att följa och alltid göra ditt bästa för att din hund skall fungera med dig som ledare! Det mår både du, hunden och din omgivning bäst av.

Vi fortsätter med "har jag tid"?

Som sagt, hundar kräver uppmärksamhet och en givande plats i familjen. Den behöver både fysisk och psykisk stimulans och aktivering varje dag, vilket tar upp en hel del av dygnet. Du kommer behöva lägga ner mycket tid på att träna din valp och sedermera hund för att den ska må bra. Olika kurser på din lokala brukshundklubb tar sin del av tiden. Valpkurs, fortsättnings kurs, olika prova på kurser. Detta för att du på bästa sätt ska kunna aktivera och stimulera din hund! Så har du väldigt små barn hemma och tänker "jag är ju mamma/pappa -ledig så jag har ork och tid" glöm det! Hunden kommer bli lidande då den behöver minst lika mycket av din tid och ork som din nyfödda, lilla bebis! Att skaffa en valp innebär att du i princip MÅSTE vara "matte - husse ledig" de första veckorna, allt för att ta hand om den nykomna familjemedlemmen på bästa möjliga sätt! En vuxen hund skall aldrig lämnas ensam mer än fem timmar i sträck! Med vuxen menas en hund över 1,5 år! Se till att ha både en plan A, B, C och D för oförutsedda händelser! Hur kommer det att fungera med t ex semestrar, familjeträffar, sjukdom, vänner och bekanta o.s.v.? Det är alltid värt att verkligen tänka igenom detta noggrant innan man köper en brukshund.

Nu kommer vi till "har jag råd"?

Förutom valp/hundpriset så skall hunden vara försäkrad! Rottweilern tillhör den kategori som oftast kostar lite mer att försäkra, så kolla noga igenom dina alternativ samt vilket försäkringsbolag som erbjuder bra premier. De vanligaste är Agria och Sveland, det finns många fler men tänk på vad de olika försäkringsbolagen erbjuder, en del mindre än andra som kanske kostar lite mer. Tänk på att inte vara "dum snål" i detta fall, är olyckan framme kan det bli en rätt dyr historia om du tyvärr valt fel försäkringsbolag eller i värsta fall har hunden helt oförsäkrad! Ring runt och fråga, det kostar ingenting. Men, bestäm vilket bolag du ska ha innan du hämtar hem valpen och se till att ha hunden försäkrad oavbrutet i resten av dennes liv!När du sedan köper hunden skall du höra med din uppfödare om han/hon har en så kallad dolda fel försäkring som räcker till den dagen då hunden fyller 3 år. Varje seriös uppfödare har tecknat en sådan försäkring, och det skall du även få någon form av underlag för.

En rottweiler äter också en hel del, eftersom det är en stor arbetande ras så blir det även kostsamt då man definitivt skall välja foder med omsorg. Du vill att din hund skall leva länge och må bra, tänk då på vad du ger den att äta! Tänk även på att den skall växa i lagom takt så att skelett, senor och leder hänger med. För hastig uppväxt kan leda till stora problem med höft, armbågs, bogblads pålagringar av brosk som är ärftligt, men självklart kan förvärras av en för hastig uppväxt takt och vara mycket smärtsamt. Prata även med din uppfödare, som säkert kan ge goda råd och tips om vad du bör ge din hund för foder.

Glöm inte bort att hålla din Rottweiler i form, en för tjock hund belastar hela kroppen och kan bli kostsamt i form av behandlingar. Det kortar även ner din hunds liv och ger försämrad allmänhälsa! Räkna med c.a 500 kronor/månad i foder kostnad för din hund.

En Rottweiler röntgas vid 12-24 månaders ålder, för kontroll av höftledsdysplasi och armbågsartros. Detta görs hos veterinären och kostar ca 1000:- och bör göras av varje seriös Rottweiler ägare! Det skall uppfödaren se till att informera om och gärna röntga hela kullen ungefär samtidigt för att kunna utvärdera sitt avelsarbete.

Sedan skall hunden även vaccineras en gång om året, eller som nu vart annat år (rådfråga med din vet) vilket kostar runt 300-500:-. Jag rekommenderar även någon form av fästingpreparat under säsong för att undvika Borrelia och Erlichia. Låt det kosta, det är värt varenda krona!

Varje seriös uppfödare/ägare mentaltestar sina hundar vid 12-18 månaders ålder. Kostnaden för en mentalbeskrivning är 350:-, din uppfödare hjälper dig säkert med att få plats på dessa aktiviteter eller berättar hur du skall gå till väga. Var ute i god tid då dessa brukar bli fulla snabbt! Jag önskar att mina valp köpare även ögon lyser sina hundar mellan 12-18 månaders ålder. Detta för att i mitt avelsarbete även kunna utvärdera ögonhälsan i de linjer som jag använder. Det kostar c.a 400:- och görs av en veterinär med special kompetens inom hundens ögonsjukdomar.

Utöver detta så tillkommer givetvis slitage av möbler och dylikt, leksaker, kursavgifter, medlemsavgifter i olika klubbar osv. Så, det kostar att äga en brukshund som Rottweilern. Men, den ger så mycket tillbaka!

Tänk dock igenom ditt valp/hund köp NOGA, MÅNGA GÅNGER! Det är ändå en ny familjemedlem som du skall uppfostra, och som förhoppningsvis skall leva med dig och din familj i minst 10-12 år fram över.

Har du läst igenom allt nu och känner dig redo för en Rottweiler? Då får jag gratulera och önska all lycka till med att hitta din nästa livskamrat!

Jag rekommenderar alltid att du kontaktar Svenska Rottweiler klubbens valphänvisning, samt Svenska Kennel Klubbens informations avdelning innan du köper en valp! Telefon nummer finner du på deras hemsidor som jag har länkade här på sidan. Svenska Kennel Klubbens informations avdelning ringer du och kollar upp den kennel som du eventuellt ska köpa valp ifrån, så att de inte har några anmärkningar på sig, utan har följt klubbens regler och riktlinjer för avel! Telefon 08-795 30 30. Rottweiler Klubben har valphänvisning via telefon tisdagar och torsdagar 09:00-11:00 genom Gun Bergqvist på telefon :08-511 784 09. Rottweiler klubben har även valphänvisning via sin hemsida, där alla kullar följer SKK's och Afr's avels policy! Detta för att du inte ska hamna i fel händer hos en oseriös uppfödare!

LÄS GÄRNA MIN VARNINGS TEXT HÄR UNDER FLIKEN "VALPAR"!

Det finns så många oseriösa ”hundhandlare” och ”valp fabriker”, samt människor som avlar på föräldradjur som själva har en mycket allvarlig genetisk defekt t.e.x  stubbsvans.

Därför vill jag be dig att inte förhasta dig i ditt valp/hundköp, utan ta dig tid att verkligen hitta en seriös uppfödare som följer de regler och riktlinjer som finns framtagna av Svenska Kennel klubben och Svenska Rottweiler Klubben.

 

 

 

Att köpa en valp från mig!

Att köpa en valp från mig innebär ett 100%-igt engagemang från dig som valp köpare likväl som du får ett 100%-igt engagemang tillbaka!

Jag förutsätter att ditt valp köp är väl genomtänkt med tydliga mål samt att du garanterar ett kärleksfullt och varaktigt hem till din valp. Jag vill ha en kontinuerlig kontakt med er under hela hundens liv. Jag kräver dessutom att hunden skall HD/AD-röntgas mellan 12-18 månaders ålder, genomgå en Mentalbeskrivning (MH) mellan 12-18 månaders ålder, ögon lysas efter 12 månaders ålder, samt deltaga vid Mentaltest (Korning) mellan 2-3 års ålder.

Jag lägger ner ett enormt arbete bakom varje kull och vill absolut att alla avkommor skall genomgå detta då det är en viktig del av mitt avelsarbete! För mig är det önskvärt att mina valpköpare tränar för att tävla sina hundar samt ställer ut sin hund en och annan gång.

Men absolut viktigast är att du kan ge ett livslångt, kärleksfyllt och aktivt liv till din hund!

 

Alla valpar är vid leverans:

- Uppväxta i mitt hem, socialiserade med andra hundar, människor och barn.

- Miljö tränade i varierande miljöer och bil tränade.

- Hanterings tränade.
- Registrerade hos SKK, med stamtavla/ registrerings bevis.
- Chip märkta
- Vaccinerade
- Avmaskade
- Veterinärbesiktade med ett intyg som ej är äldre än 7 dagar vid hemrese datumet
- Valpkulls försäkrade samt försäkrade mot dolda fel i 3 år.

Jag använder självklart Svenska Kennel Klubbens köpekontrakt när jag säljer mina valpar! Där vi båda får varsitt exemplar.

Du får även med dig ett ”startkit” med valp foder, mat schema, en dvd från Skk (”välkommen valp”), samt en mapp med olika kontaktövningar, skötselråd och övriga tips för att hjälpa dig i ditt nya liv med hund!

Den mappen kan vara bra att förvara köpekontrakt och stamtavla i också.

Till sist.....Lycka till med ditt valp köp!

Vänligen,

Leila Huseinagic. Showbusiness Kennel.