AKTIVERINGS TIPS FÖR DIG OCH DIN HUND!


Här kommer diverse tips och råd på hur Du kan träna med din hund.  Det är allt ifrån hur du tränar din valp från början till allmänna tränings tips för hunden allteftersom den blir äldre. Om Du har några goda råd som Du tycker saknas här så är jag oerhört tacksam för alla tips! Lycka till och ta till Dig det som fungerar på just Dig och Din hund!  Jag vill dock poängtera vikten av att alltid ta kontakt med en brukshund klubb nära Dig och anmäla Dig till de kurser som de har. Du får dels utbildning i hur Du tränar bäst med just Din hund, samt en stor chans att skaffa likasinnade tränings kamrater!

 

Har Du några som helst frågor, eller behöver tränings hjälp med Din hund så är Du som valpköpare alltid välkommen hem till mig!

 

 

 

 

 Tränings tips för den nya valpen!


Jag kan inte nog poängtera vikten av att ha en bra kontakt med sin hund! Ögonkontakt och befästa kommando ord eller tecken blir ju erat sätt att kommunicera med hunden, på samma sätt som man lär barn att tala.

Det ni som nyblivna hundägare ska pränta in i erat nya liv med hund är främst att under era promenader alltid stimulera nosarbete, samarbetsvilja samt kontakt och balans övningar!

Alla problem som andra hundägare har med slitande i koppel, hundar som inte lyssnar och rymmer iväg samt biter sönder halva bohaget kan ni med dessa övningar mildra eller helt undvika!

Ni är flockens ledare, kom ihåg vad jag har lärt er om vad en ledare i en flock är och gör!

En hund är ett flockdjur och mår inte bra av att leva i en annan social form! Glöm aldrig det.

Finns det ingen som stimulerar och ställer krav på hunden så ser den som ett måste att ta över rollen som ledare, det är helt i hundens natur.

Här kommer några ledarskaps/kontakt övningar som jag kan tipsa om.

Beröm alltid vid ögonkontakt! Det är hundkommunikation och visar att hunden söker efter ett kommando eller signal för vad du vill! Var snabb med beröm! Har du inte godis, så klappa om den och tala till den med lugn men glad röst, eller lek tillsammans som beröm, med en kamptrasa eller liknande!

Som jag nämnt förut så lär hunden att sitta stilla innan den får mat, lugnt och fint framför matskålen, locka med en godis första gångerna genom att låta hunden följa din hands rörelser tills den sitter och tar ögonkontakt. När den gör det ge godisen och säg ett glatt ”varsågod” och peka på maten eller putta fram den försiktigt mot valpen. Efter några gånger behövs ingen godis, den är så fokuserad på sin mat att den lär sig detta så snabbt att du kan ta bort godisen!

Lär in samma sak när ni ska gå ut och in genom dörrar tillsammans, beröm lugnt och fint när hunden sitter och tittar på er medan NI går först! Sedan säger ”varsågod” och låter hunden komma. Lär valpen balansera på stock och sten när ni är ute i naturen. Det bygger balans, självtillit och kontakt!

Att lära in vardags hyfs samt några kommandon tar sin tid och kräver tålamod att lära in. Ju bättre ögonkontakt ni har och ju lugnare ni kan lära in ,ju snabbare kommer allt att sitta!

 

Nu till en viktig punkt som jag vill att ni tar på största allvar. Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Er valp behöver inte en massa hundkompisar! Den har er och er familj eventuellt något djur inom familj eller vänskapskrets som den kan tillåtas leka med korta stunder .Det är nu, under valpens första år som ni bygger eran kontakt och kommunikation! Gör kontakt övningar varje dag! Avancera dem allt eftersom hunden förstår. En bra kontakt leder till bra kommunikation som leder till ömsesidigt förtroende och respekt. Detta, fasta mat rutiner, lagom med fysisk och psykisk motion, miljö och social träning är byggstenarna för ett sunt liv med en rottweiler valp!

Gör ni något litet varje promenad med hunden så räcker det med stimulans förutsatt att det är något som inte stressar upp valpen eller får den att tappa fokus på er och vandra iväg på egna äventyr! En valp/hund kan och får vara självständig till en viss grad dock inte under valp året. När jag säger ”gör något med hunden,” så menar jag en lek som går ut på att stimulera hundens medfödda egenskaper som spår, jaktlust, kamplust, apportering samt öka er kontakt. Lek tillsammans med valpen! Det kräver sin tid och ork, men ger er desto mer i slutändan!

Koppelträning kommer att ta upp en hel del av er tid, var konsekvent från början med att inte acceptera dragande i koppel. Stanna, vänta tills valpen kommer tillbaka till er och fortsätt gå. Det låter tradigt och jobbigt och det är det! Men jag lovar att det kommer bespara er problem när hunden väger mellan 40-60 kg vid full vuxen ålder.

Jag har visat er olika ”lekar” som ni kan göra med hunden på era promenader, samt ett par stimulerings övningar som ni bör träna på från dag 1!

Att ställa krav på hunden rekommenderar jag inte förrän efter 6 månader eller när hunden är mogen nog för det!

Håll er till de övningar vi gått igenom och de hemläxor ni får från er lokalklubb, det räcker gott och väl för att stabilisera en god grund för lydnad i framtiden!

Det viktigaste första året är att hunden inte skadar sig själv eller någon annan. Därför är just inkallning,läggande, samt ”stanna” viktiga kommando ord att befästa i tidig ålder!

Alla intränings sätt är bra utom de dåliga, kom ihåg det, använd det som passar för just dig och din hund!

Uppvärmning, ned varvning och avslappning!

Det här har vi pratat om innan ni hämtar hem valpen och är lika viktigt att träna på som miljöträning och kontakt övningar!

Ni måste vara försiktiga med valpen och se till att den är ordentligt uppvärmd i kroppen innan den får leka och busa. Det är ganska logiskt om man jämför med en idrottare eller när man själv tränar, eller hur? Detta blir ännu viktigare när valpen växer och för den vuxna hunden. Då lägger man även till massage och stretching efter tränings pass!

Men vad ni som nyblivna valp ägare ska tänka på förutom uppvärmning är att hitta det sätt som funkar på er valp för att få den helt avslappnad och lugn. Det blir en träning i början som sen blir njutning och stärker Er kontakt och samhörighet med valpen!

Glöm inte bort detta i alla tips om aktivering och träning!!

Ordet Nej… Om jag säger som såhär så kanske ni förstår vart jag vill komma. När jag bodde i stan så var det i närheten av en flygplats och tunnelbana. I början störde det mig enormt att höra dessa plan och tåg komma och gå men det gick inte länge förrän jag inte hörde dem längre. Kan ni ta det som en liknelse med att upprepa ordet nej samt andra ord som man snappar upp på vägen?

Det tar inte lång tid för hunden att ”sluta höra”… tänk på det.

Alla sådana problem vill jag att ni ringer mig om och gärna kommer över några gånger så vi kan träna tillsammans!

Det är mycket det jag är till för! Ring hellre en gång för mycket, än att ha en vuxen hund om några år som inte lyssnar på vad ni säger!

Lycka till nu och jag är fullt övertygad om att ni kommer lyckas utmärkt, bara ni följer de råd jag ger er! Glöm aldrig heller att ringa om det är något, vad som helst.

Det finns inga dumma frågor bara dumma svar!

 

Förhoppningsvis har ni sett hur min tik gör när hon fostrar valparna, om inte så har jag visat det till er. Det är bättre att använda de korrigeringarna än att stå och ropa sig hes efter en hund som inte lyssnar, det leder ingen vart!

 

 

 


 

Träning och aktivering för unghunden!

Kontakt, motivation och precision är viktigt att ha som hörnstenar till att börja med! När ni tränar ska det vara för att lära in ett moment exakt som det skall vara! När hunden kan det ska det tränas för att stimulera hunden och det kan alltid finslipas med att lägga till störningar, avancera svårighetsgraden och för att lydnad bör underhållas! Det är en färskvara som man bör kolla "bäst före datumet" på då och då! Ha detta i bakhuvudet och observera din hund emellanåt. Vad är bästa belöningen? Vad går hunden igång på respektive vad dämpar hunden? Du lär dig något nytt om din hund varje dag, använd dig av det i träningen! Jag kan bara ge råd och tips, du märker snart vilket som fungerar bäst på din hund! Viktigt att veta är dock att du har en brukshund. En hundras som är fram avlad för att jobba. Dagligen!

Det gäller att man kan stimulera sin hund både fysiskt och psykiskt! Där är lydnadsmomenten ett bra hjälpmedel. Ett program på 15 minuter varje promenad och att spåra ett par gånger i veckan är stor hjälp för att bygga en bra grund för hundens välmående, förtroende för varandra och respekt. Men glöm inte att ha roligt med er hund! Gör roliga saker, tillsammans! Träning ska vara kul! Är det inte kul, ja roligaste stunden på dagen för hunden, då funkar det inte!

Tänk på att lyssna på dig själv när ni tränar. Inga nej! eller liknande! Positiv förstärkning när hunden gör rätt, annars är du tyst och visar hunden hur du vill ha det tills den förstår dig! Det tar sin tid, men det är värt tusen falt att lära in rätt från början! Dela upp alla moment i små, små delar. Finslipa och nöt tills det sitter i både din och hundens ryggmärg. Sen går ni vidare och sätter ihop momenten!

Jag vill här än en gång påminna om att värma upp och varva ner hunden! Avkoppling, stretching och massage måste ingå som rutin i era träningspass!

Dock vill jag gärna visa er hur man gör, alternativt att ni går en kurs om massage och stretching innan ni börjar träna på allvar! Avkoppling är något som jag vill att ni redan från dag 1 när ni får hem valpen tränar och testar er fram till det som fungerar på er hund! Detta vet ni vid det här laget, men jag vill ändå höja ett pekfinger och be er att inte bortse från detta, då det är en mycket viktig del av att hålla sin hund skadefri och främja er kontakt, förtroende och samhörighet!

Det var lite förord Nu till de moment jag kommer att gå igenom. De är de samma som i appell klassen på tävling. Varför jag valt appell klassen och inte lydnadsklass 1 som är likadan, med undantag för att det i appellen tillkommer momentet framförgåendet och inte har momentet ställande under gång, är för att jag uppmuntrar hellre eventuella tävlings planer inom brukset. Då det tillkommer spår eller sök i tävlings momenten. Vilket Rottisen är som gjord för att göra! Samt att det lönar sig att separera på träning av ställande under gång och läggande under gång, vilka är för hunden väldigt snarlika och lätt förvirrar!

Jag vill även be er att alltid tänka på att hunden är uppvärmd innan träning! Även att den får tid att varva ner efteråt och att ta en stund och massera hunden när ni kommer hem är guld värt! Både för hundens kropps skull, men också för den kontakt, närhet och avslappning det ger dig och din hund! Inga kalla hundar, direkt från bilen ut i full fart på tränings planerna eller skogen! Det bäddar för skador mer ofta än ni kan tänka er. Ganska självklart för de flesta, men jag påpekar alltid detta då det är ack så viktigt! Men, nu till de olika momenten!

1, Fritt följ samt lin förighet.

Hunden skall gå fot, alltså med ögonkontakt vid ditt vänstra knä, i samma tempo som dig. Den skall automatiskt sätta sig, rakt, precist vid din vänstra sida med ögonkontakt när du stannar! Du skall kunna gå sakta, raskt och i språng marsch med hunden just så. Den skall kunna svänga höger och vänster om marsch utan att sätta sig snett, hamna efter, före eller tappa ögonkontakten. I fritt följ utan koppel, i lin förighet med koppel.

Detta bör du träna på/utföra varje dag. Inte för långa stunder dock, då det är mycket psykiskt ansträngande för hunden att hålla den fokus som krävs!

När hunden kan detta bör du åtminstone en gång i veckan bege dig till klubben och träna för miljöträningens skull, samt testa hundens retnings tröskel.

Tredje steget är att låta någon kommendera dig. Håll er till ett begränsat område, utan andra hundar och kör några raksträckor, några vändningar och några halter.

Detta är jättebra träning även för dig själv, då det alltid är nyttigt att låta någon annan se hur du går (om du går rakt, snett, etc) samt se hur din och hundens kommunikation är. Ger du extra tecken utan att du tänkt på det? Så kallade dubbelkommandon (dk)? En hand som "hjälper till att visa", extra röst kommandon, etc.

I så fall är det bara att börja träna bort dom, vilket kan ta sin tid! Försök att gå bebis steg framåt i själva inlärningen. Dela upp momenten i små delmoment innan du sätter ihop till ett program! Det ger mest positiv inlärning till hunden och gör det lättare att undvika dk i framtiden! Börja utan koppel!! ETT steg i taget. Beröm bara när hunden sitter exakt rätt. Sedan utökar du med två steg och till ett par meter. Efter det börjar det svåra! Då ska du träna svängar. Hundens rumpa skall kunna följa dig åt höger som vänster. Detta kräver traggling och tålamod. Ju mer noggrann du är med att berömma bara när det är rätt, ju snabbare kommer hunden förstå.

 2, Läggande under gång.

Hunden skall gå fot på en raksträcka och på ditt kommando "ligg" ,kasta sig till marken utan att tveka en sekund! Ligga helt stilla medan du, fortsätter gå c.a 10m, vänder och kommer tillbaka till hunden, ställer dig vid hundens sida och ger kommandot "sitt" och så är momentet över. Tänk på att ni ska kunna gå i ett raskt tempo framåt och du ska inte stanna själv, ge något handtecken eller titta på hunden när du ger kommandot "ligg" utan fortsätta framåt!

Det här är något man börjar träna in separat från lin förigheten och fria följet!

Man går helt enkelt tillbaka till kommandot "ligg". Här ska hunden i princip kasta sig till marken, snabbt som bara den och ligga kvar tills du ger ett annat kommando!

Men du ska helt fokusera på att få in snabba lägganden till en början. Det är lättast för hunden att lägga sig från sittande, så börja där. Ha en boll eller godis som belöning redo och peppa gärna upp hunden innan så att den verkligen är på hugget! Glöm inte att bara belöna när den gör rätt!!! Belönar du ett snabbt läggande med en boll genom att när hunden lagt sig kasta iväg bollen, så glöm inte att kasta bollen bakåt, bakom hunden. Sträva bakåt. Gör du tvärtom kan du få en hund som lätt reser sig och vill framåt. Du har mycket gratis framöver om du belönar just läggande, men även sitt stanna kvar, ligg stanna kvar bakåt från hunden!! Är hunden en "gottegris" så belöna snabbt med en godis mellan framtassarna när läggandet är korrekt. Eller kasta godisen bakåt, bakom hunden.

Det här bör läggas in i den dagliga träningen. När hunden kan ligg, kan du börja träna på "stanna kvar", eller bara "kvar". Gå ifrån ett par steg till att börja med, vänd tillbaka till hunden och sätt hunden upp i fot position. Beröm gärna med boll bakåt, eller godis och kanske lite kamplek bakåt. När du är säker på hunden kan du börja träna med störning för att testa om kommandot är befäst. Gärna olika miljöer och som jag sagt tidigare, gärna på klubben.

3, Platsliggning.

Hunden skall på kommando från fotposition lägga sig, ligga helt stilla utan att röra sig alls under en begränsad tid, med andra hundar på led.

Vänta tills du kommer tillbaka och ställer dig brevid och kommenderar sitt, sätta sig i fotposition och vänta på ett upplösande kommando.

Ett upplösande kommando betyder att momentet är över. På tävling ligger hundarna på rad med c.a 1-2 meters mellanrum. Tiden varierar mellan de olika klasserna, i de högre klasserna så går föraren utom synhåll från hunden i 2min..Här gäller det att ha befäst kommandot och ha ett bra förtroende mellan förare och hund!

Börja träna detta genom att lägga hunden enligt beskrivning ovan och backa bara några meter. Stanna ngn sekund och gå tillbaka till fot position. Beröm med godis mellan frambenen samtidigt som du säger "duktig ligg stanna kvar" eller "duktig kvar". Ge sen kommandot sitt, eller sitt upp i början. Vänd helt om och lek med hunden återigen bakåt, bakom hunden. Gå inte framåt eller kasta en boll framåt som belöning. Det kan ge en hund som reser sig på platsliggningen!

Här är det perfekt om det finns "promenad kompisar" eller andra ekipage från klubben att träna ihop med!!! Starta eller avlsuta gärna er träning med en platsliggning!

Ett mål borde kunna vara att hunden skall ligga blick stilla medans du går c.a 30 meter, stannar en minut inom synhåll och sen går tillbaka!

4, Inkallning.

Inkallning består egentligen utav tre moment.1: Sitt stanna kvar 2: "hit kommandot" 3: Ingående till fotposition.

"hit kommandot" betyder i klarspråk, full fart framåt till matte/husse utan att tveka en sekund! Samtidigt får hunden inte tjyvstarta..då är kommando ordet och kommandot inte helt befäst hos hunden! Dela upp det i dessa tre delar. Både sitt och ligg stanna kvar kommer vara till stor använding i det dagliga livet! Så lägg verkligen ner tid på att befästa dessa kommandon! Du tränar in sitt stanna kvar på samma sätt som ligg stanna kvar. Ingåendet tränas också med fördel separat. Har du byggt upp en bra kontakt med hunden och har fot kommandot befäst kommer det här bli en enkel match! Men som jag sagt tidigare, det är en färskvara och behöver underhållas, samt tränas under störningar av alla olika slag! Det finns nog ingen övning som är så viktig som inkallningen. Det är en säkerhet och en förtroende sak! Så lägg in detta i den dagliga träningen!

De resterande momenten i appellklassen är: Hopp över hinder, Apportering samt Framförgående.

Tre moment som kräver särskild träning och tid för att lyckas träna in! Jag har ytterligare sammanställt ett dokument med tips för inlärning av apportering. Jag kommer givetvis visa er här hemma eller på klubben först om ni har möjlighet till det, alternativt maila som dokument till er. Starta gärna med den träningen också, men inte innan allt ovan "sitter"! Framförgåendet är det svåraste momentet att lära in av alla och kräver mycket tid och tålamod. Den tar vi sist! Hoppet är något jag önskar att du väntar med tills dess att du regelbundet är på en brukshundsklubb, som har hinder och har befäst apporteringen.

Givetvis skall hunden inte hoppa över hinder som växande unghund! Men det vet ni redan. Var även uppmärksam på hälta eller om hunden slår i hindret ofta. Då kan något vara fel och då är jag tacksam om ni ringer mig, så får vi gå vidare därifrån.

Däremot är det några saker som är bra att lägga in i de dagliga promenaderna!! Här kommer några tips!

1) Lär hunden att hoppa upp på olika saker i naturen (stora stenar, stubbar, bänkar etc) Lär den att sitta kvar lugnt och fint och ta ögonkontakt med dig! Först när den tar ögonkontakt ger du belöning!!

2) Träna upp hundens balans sinne! Låt den gå på stockar, locka med godis framför och använd dig av brukshundskubbens olika hinder!

Dessa är jättebra balans, mod och miljöträning för hunden! Missa inte tillfället att testa de olika hindren. Väldigt bra träning för hunden!

3) Uppletande av olika föremål! Bind fast hunden i ett träd, ta två leksaker/ saker och visa hunden. Välj ut ett område några meter därifrån och gå runt och retas med sakerna lite, dra dom i marken, kasta upp dom, medans hunden tittar på. Låt området vara av en storlek om c.a 10*10 meters "ruta". Lägg någon gång under tiden ut leksakerna/sakerna och gå tillbaka till hunden. Området får gärna bestå av gräs med buskar och träd, så att du kan "gömma" sakerna ur synfält för hunden.

Klarar ni av att göra detta, så ger ni er hund en bra mental stimulans! Sätter ni sedan igång och tävlar är det en stor fröjd och lättnad för mig som uppfödare! Kom ihåg att jag finns här för er, hela tiden. Inga frågor är dumma, det finns bara dumma svar. Det här är bara riktlinjer och förslag på övningar till er från mig. Att ni börjar med en valpkurs på er lokala brukshundklubb och sedan går över till en lydnads kurs, vilken som helst.

Tycker jag är det minsta man ska göra med sin hund! Det finns ofta prova på dagar på klubbarna. Har ni möjlighet att vara med på någon av dessa så är det bara ett plus för er och hunden! Man lär sig något nytt och får ofta bra kontakter för framtiden och ofta, nya synvinklar på inlärnings sätt samt en bra måttsticka på vad din hund gillar att göra!

All lycka till nu! Kör så det ryker och hör av er om ni har funderingar!

/Leila Huseinagic.

 

 

 

Diverse aktiviterings övningar för dig och din hund!

Innan vill jag än en gång betona vikten av att dagligen träna kontaktövningar, balansövningar och ”nos övningar”! Gör ingen stor sak av det utan lägg in det som en naturlig del i era promenader.

Detta är den bästa aktiveringen för en Rottweiler, ung som gammal! Nedanstående övningar är meningen att ge er inspiration när ni känner att fantasin tryter!


1. Frys in godis i en stor isklump, vilket ger perfekt, och kylig, sysselsättning varma dagar. Tips för infrysningen: En stor bytta - fyll någon cm vatten, lägg in i frysen en stund. Ta ut och fyll någon/några mm vatten och blanda i lite gottigt (levergodis, korv, tuggpinne e.t.c.) frys detta ihop. Ta ut och fyll på så det gottiga täcks med en cm vatten igen och frys in. Så fortsätter du lager på lager tills du har en riktigt svalkande, god klump att ta fram en varm dag!

2. Staket, typ fotbollsplan, med en öppning. Lägg godis genom staketet så hunden ser, vänta nu på att hunden själv ska klura ut hur man gör för att komma in så man kommer åt godiset. Du kan även använda en leksak!

3. Göm godis på lite udda platser, både inom och utomhus! Det kan vara intryckt i barken i små bitar på ett träd, bakom och ovanpå stenar, stockar osv. Inomhus låter du fantasin styra!


4. Klicker träning i alla dess former. Börja med kontakt övningar! Jag kan gå igenom ett par med dig!

5. Lägg något gott godis på golvet och täck över med en mindre matta, handdukar eller liknande. Låt hunden klura sig till hur den ska få fram godiset!

6. Skicka saker mellan dig och en annan familjemedlem! Så lärde vi våra hundar att hjälpa till att dukaJ Börja med exempelvis kastrull underlägg och avancera därifrån. Denna övning är lättast att göra om hunden kan apportera. Så lär den det först och sen har du en härlig ”köks assistent” i huset!

7. Om din hund är duktig på att söka och hitta gömda godisbitar, så byt ut dessa mot en favoritleksak! Viktigt i början är att hunden inte skall få leka med leksaken alls på egen hand och att du bara använder den vid just uppletande tills hunden förstår dig! Börja inomhus och använd gärna ett och samma kommando från början. Vill du att hunden ska hitta något du gömt så lägg hunden plats i ett rum. Det förutsätter att hunden ligger kvar! Annars får du binda upp hunden till den kan stanna kvar. Sen går du iväg med leksaken och lägg gärna under mattor, mellan soffkuddar, på olika möbler. Variera dig och låt fantasin flöda! Gå tillbaka till hunden, håll försiktigt i halsbandet och ge ditt kommando ord. Exempelvis ”sök”! eller ”leta”!

Samtidigt som du släpper hunden. Ge massor av beröm med rösten när hunden hittar saken och utöva byteshandel med godis för att få tillbaka leksaken! Kommer hunden tillbaka till dig naturligt så är det bara att gratulera! Överös med beröm och godis och när ni börjar träna apportering kommer ni ha haft nytta av denna övning!

8. Lär hunden att hämta saker på namn. utöka svårighetsgraden mer och mer så först kanske det bara finns en boll, och sedan en boll och en handduk osv..

9. Gräv ner något gott eller en leksak, boll etc. en liten bit under marken, eller täck över med granris eller liknande och se om hunden hittar rätt. Tänk dock på att man lätt kan få en grävande hund, så gör detta i skog och mark. Ej på tomten!

10. Lär hunden redan som valp att hoppa upp på stenar, stockar etc ute i naturen. Lär den att ta ögonkontakt med dig och sen få belöning! Det kan vara godis eller leksak, vad som passar din valp/hund bäst! Avancera genom att lära hunden balansera och gå på nedfallna träd eller liknande. Det är en jättebra kontakt övning samtidigt som det tränar upp hundens balans sinne och mod!


11. Markera post-it lappar!

Ta några lappar och markera med någon doft på en av dom.
Använd fantasin till att doftmarkera lapparna! Det behövs ytterst lite.

Några förslag är leverpastej, ost på tub, kaviar, majonnäs, ketchup för att nämna några.
Så kladdar man lite på en lapp, inte så det blir kladdigt bara så lukten fäster sig.
Sen får man lära hunden hur man vill att den ska markera doften. Beröm när hunden trycker näsan mot rätt lapp eller visar med tassen och var snabb med berömmet! Det ska komma direkt när hunden markerat och just den lappen tas bort. Belöna gärna med en boll som du kastar ut från rummet med lapparna. Viktigast är snabb belöning när hunden gör rätt!

Lycka till nu och låt bara fantasin begränsa dig i din aktivering av din hund! Det här kommer stärka er kontakt och kommunikation samtidigt som det ger mental aktivering!

 

  

Här kommer några övningar och tankar för dig som prövat att spåra på egen hand men kört fast eller för dig som vill pröva på att spåra med din hund. Ett fantastiskt sätt att aktivera hunden med dess mest avancerade egenskap, luktsinnet!


1. Börja att spåra med koppel.
2. Gör direktpåsläpp utan några spårkommando.
3. När hunden lyfter nosen från spåret stannar du mjukt utan att säga något, du går vidare först när hunden sätter ner nosen igen och "talar om" att den vill spåra. Gå med lugnt utan något beröm eller annat "snack". I spåret är hunden "ledaren" i alla lägen utom när vi ska sluta spåra, det bestämmer du!
4. Gör raka (utan vinklar de första gångerna) medvindsspår på äng när du kör ovanstående träning. Variera liggtiden från 15 min till kanske 2,5 timme.
5. Tänk på att hunden ALDRIG får gå framåt i spåret utan att ha nosen nere, och då menar jag nere 1-5 cm. Låg nos - gå framåt - (chans att hitta föremål, belöning), hög nos - stilla - (ingen chans att hitta föremål, ingen belöning). Här krävs en del tålamod från din sida.

Om/när du börjar träna på detta sätt kommer du troligtvis att tycka att din hund spårar ännu sämre än tidigare, men var bara lugn, det är bara temporärt. Hundarna blir nämligen mycket trötta (mentalt) när man kör in spårningen på det här sättet. Efter ungefär 5-10 spår kommer du att märka en väsentlig skillnad i noggrannheten. Då kan du även börja spåra med lina igen, håll linan kort 3-5 meter.


Som apporter i spåret kan du använda i stort sett vad som helst, men jag brukar alltid ha med någon eller några vanliga spårapporter. Var noggrann och konsekvent! Varje föremål är viktigt. Exempelvis, om du lagt ut 6 föremål och hunden har spårat bra fram till t ex föremål 4, varför inte bryta där och göra detta föremål som slut? På detta sätt missar ni aldrig något slut, eller hur? Detta är väldigt viktigt för självförtroendet både hos dig och hunden.


När hunden är säker och markerar föremålen säkert i spåret brukar jag "tona ner" belöningen något (inte lägga så mycket tid) vid föremålen och låta den börja spåra igen. Hunden kommer ju att se själva spårningen som belöning också.
När du har lyckats med att få ner nosen på hunden kommer liggtiden på spåret att vara av ringa betydelse, den kommer att spåra lika noga på ett 10 min. spår, som ett som legat 4 timmar. Den enda skillnaden du kommer att märka är lite mer "drag" i linan på det färska spåret.

Att jag använder koppel och halsband (icke stryp) beror på att om hunden tidigare haft spårutrustning på sig när man spårar, så är det lätt att hunden tar fram det beteende som den har blivit van att ha när man spårar.


Vi får ofta höra att man ska spåra med lång lina 10-12 meter så att hunden ges möjlighet att "jobba". Sen när hunden får problem så ska man stanna och "avvakta" så att hunden själv löser problemet. Detta är precis vad jag gör, men jag har väldigt kort lina/koppel 2 meter. Effekten med denna metod är då, att istället för att hunden ska virra iväg 10-15 meter och i vissa fall kanske inte ens hitta tillbaka till spåret utan man får bryta, så går hunden bara av 2 meter och ges en mycket större chans att få tag i spåret igen.

Som avslutning kan jag ge er något att tänka på.
När man pratar med "hundfolk" så säger dom ofta att "- Hunden kan spåra, det kan dom från födseln" Detta håller jag med om till 100%. Men, sedan kommer vi in i bilden och låter inte hunden spåra på sitt naturliga sätt. Så fort vi sätter på någonting på hunden när den ska spåra med oss, oavsett om det är lina, koppel, sele eller halsband så "styr" vi hunden. Vi måste "lära om" hunden att spåra så som vi vill att den ska uppföra sig i spåret, med vår "utrustning"
Iakttag gärna en hund som frispårar på sitt naturliga sätt. Där ser man att hunden inte naturligt alltid går med låg nos, den håller heller inte vårt promenadtempo, den vindar, den slår, den tittar, den lyssnar, den testar alla möjliga sätt att ta sig fram till bytet.

Lite att tänka på när det gäller spår alltså! Men testa dig fram, anmäl dig till prova på kurser i spår på klubben och kanske är ni ett gäng som kan träffas någon gång i veckan och lägga spår till varandra? Lycka till med spårandet och kom ihåg att ha roligt med din hund!

Jag finns här om du har fler frågor kring detta och tar gärna en heldag med spår hos mig här i skogen!

/Leila.